Intretinerea si curatarea bijuteriilor

O bijuterie eleganta incanta cu siguranta orice femeie stilata. Cerceii, colierele, inelele sau bratarile din metale pretioase sau semipretioase sunt accesorii pe care orice femeie le detine. Fiecare dintre noi are un accesoriu preferat care o reprezinta si la care nu ar renunta pentru nimic in lume. Cu timpul bijuteriile isi pierd din stralucire sau pot sa-si schimbe culoarea sau chiar sa se innegreasca.

De aceea este necesar sa le acordati o atentie sporita pentru a ne bucura de ele cat mai mult timp.

Cum sa porti bijuteriile pentru a evita deteriorarea lor?

Pentru a prelungi stralucirea bijuteriilor nu trebuie sa depunem cine stie ce efort, insa sunt cateva reguli pe care trebuie sa le respectam. Iata ce trebuie sa avem in vedere daca vrem ca bijuteriile noastre sa reziste cat mai mult timp.

Orice bijuterie din aur, argint sau din diferite aliaje placate cu aur, trebuie manuita cu delicatete pentru a nu o deteriora. Evitati loviturile, zgarieturile si contactul lor cu apa, produse cosmetice uleioase sau produse de curatat chimice. O atentie deosebita trebuie sa o acordati inelelor care sunt mult mai expuse decat alte bijuterii - feriti-le de sapunuri, detergenti de rufe si dezinfectanti pe baza de clor. Puneti bijuteriile dupa ce v-ati dat cu parfum, creme sau lotiuni pentru ca substantele chimice din aceste produse le-ar putea deteriora.

Nu este recomandat sa purtati bijuteriile la dus, in timp ce faceti baie si nici pe parcursul noptii, in timpul somnului, deoarece s-ar putea rupe, strivi si si-ar putea pierde stralucirea. De asemenea, e bine sa lasati acasa bijuteriile atunci cand mergeti la piscina sau la plaja.

Orice bijuterie, indiferent de materialul din care este fabricat, nu va rezista mult daca o porti permanent. Este neplacut ca un inel care arata perfect sa inceapa sa aiba deformari, zgarieturi sau cristale lipsa doar pentru ca ai uitat sa-l scoti atunci cand ai vrut sa sadesti flori in jardiniere, sa speli vase sau sa inoti in piscina.

Cum pastrezi bijuteriile ca sa arate mereu ca noi?

Orice accesoriu poate „imbatrani”, chiar si atunci cand nu porti bijuteriile mediul in care sunt pastrate actioneaza asupra lor. Poti preveni deteriorarea respectand reguli de pastrare.

Dupa ce ati purtat o bijuterie stergeti suprafata cu un material curat si moale, din bumbac, flanela sau piele de caprioara. Acest lucru va indeparta depunerile de praf, urmele de machiaj si grasime.

Un factor important cand vorbim despre aspectul bijuteriilor este locul de depozitare. Cele mai potrivite sunt cutiile de bijuterii capitonate cu material moale precum catifeaua, matasea sau bumbacul. De asemenea, bijuteriile pot fi pastrate si in pungi zipp-lock – pungute speciale din celofan, cu fermoar – care tin aerul la distanta.

Feriti produsele de umezeala si de lumina execesiva. Nici intr-un caz sa nu le lasati in bataia directa a razelor solare.

In acelasi timp, nu este recomandat sa le pastrati in cutii de carton, recipiente de hartie sau lemn. Aveti grija de asemenea sa nu le depozitati in baie pe etajere sau in dulapurile din baie, deoarece aburii le pot innegri.

Nu pastrati bijuteriile din materiale diferite in acelasi loc si alegeti cutii cu compartimentari speciale pentru fiecare tip de bijuterie. Nu le depozitati pe toate unele peste altele, se pot incurca intre ele si se pot deteriora. Este de preferat ca bijuteriile scumpe sa fie pastrare in compartimente individuale separate.

De ce se innegresc bijuteriile?

Pentru inceput, sa clarificam de ce se innegresc bijuteriile in general. Cea mai des intalnita cauza este – apa. Daca ati uitat sa scoateti bijuteriile atunci cand faceti dus sau intrati in piscina, cand faceti sport sau spalati vasele, este foarte probabil ca accesoriile dvs. nu-si vor pastra frumusetea prea mult timp. Da, este suficient putin parfum, spray de par, detergent, sampon, gel de dus, clor din piscina si chiar cateva picaturi de transpiratie pentru a deteriora bijuteria preferata. Substantele chimice care exista in detergenti si produse de ingrijire corporala pot acoperi cu pete inestetice pietrele pretioase sau semipreioase si sa innegreasca metalul bijuteriilor.

O alta cauza des intalnita – reactia alergica. Bijuteriile sunt realizate din diverse metale: argint, aur, nichel, cupru, staniu, plumb, etc, iar daca acestea va provoaca mancarime inseamna ca sunteti alergica la un metal anume. O dovada a alergiei este si faptul ca metalul se comporta ciudat dupa 1-2 purtari: se innegreste, iar daca bijuteria este rodiata sau placata, atunci placajul se scorojeste sau capata o nuanta inchisa de verde (sau cum se spune popular „cocleste). In prezent bijutierii au creat aliaje speciale non-alergenice pentru bijuterii, care exclud metale precum nichel sau plumb, pentru a nu crea alergii sau disconfort la purtare.

Prin urmare, ori de cate spalati vase, faceti curatenie in casa, va scaldati, etc. – indepartati toate bijuteriile. De asemenea, daca mergeti la o petrecere: aplicati machiajul, fixativul, parfumul in primul rand, iar abia la sfarsit puneti bijuteriile.

Cum se curata bijuteriile innegrite?

Bijuteriile se pot curata si acasa, cu siguranta ai la indemana tot de ce ai nevoie. Dar inainte de toate trebuie sa fii atenta la anumite aspecte.

  • Daca doresti sa cureti bijuterii din aur sau platina, decorate cu pietre pretioase, nu te grabi sa faci acest lucru singura. Iti recomand sa mergi la un expert, deoarece pretul unei greseli poate fi mult prea costisitor.
  • Unei persoane fara anumite abilitati ii va fi destul de dificil sa curete lanturi cu impletituri sofisticate, bratari elaborate si in general produse cu filigran, de aceea mergi pe mana unui bijutier care cu echipamente speciale poate sa redea bijuteriilor tale aspectul initial. In atelierele profesionale un specialist iti poate recomanda o spalare cu ultrasunete, lustruire, reaplicare strat decorativ, placare, indreptare a inelelor deformate, etc
  • Evita solutiile pe baza de amoniac si alcool, mai ales, atunci cand bijuteria este decorata cu pietre pretioase. Unele pietre, ca smaraldele, opalul sunt create pe baza de uleiuri sau apa, iar alcoolul va absoarbe uleiurile cauzand uscarea si craparea lor.
  • In comert sunt multe solutii de curatare bijuterii, in special solutii de curatat argintul. Nu te grabi sa le folosesti, testeaza-le intai pe o suprafata mica de argint. Majoritatea solutiilor contin alcool si acestea curata pe moment argintul, dar in timp ii grabesc innegrirea.

Argintul innegrit, pietrele terne, precum si bijuteriile de tip gablont pot fi curatate cu o solutie pe baza de apa calda si sapun. Aceasta este cea mai recomandata metoda de curatare, pe care o poti folosi acasa, deoarece este considerata si cea mai sigura. Fii atenta la cristalele lipite, pentru ca acestea se pot dezlipi si NU folosi aceasta solutie pentru perle.

  1. Ia un bol cu apa calda si adauga 1-2 picaturi de sapun lichid sau pune pentru putin timp un sapun solid. Solutia pe baza de sapun nu trebuie sa fie densa, ca sa nu ramana urme de sapun in locurile greu accesibile.
  2. Pune bijuteria in bol pentru 5-10 minute. Unii recomanda sa fie lasata pentru 30 de minute sau chiar peste noapte, eu as incepe cu maxim 10 minute.
  3. Ia o periuta foarte MOALE, ceva in genul celor pentru dintii bebelusilor sau celor cu par de cal si curata cu solutie locurile murdare.
  4. Clateste bijuteria cu apa calduta. Ai grija sa nu clatesti deasupra chiuvetei ca sa nu cada o piatra sau chiar bijuteria in scurgere.
  5. Apoi bijuteria se va usca si sterge foarte bine, dar GENTIL.
  6. Asigura-te ca accesoriile sunt perfect uscate, poti folosi un uscator de par, dar cu aer rece.
  7. Depoziteaza-le corespunzator.

O alta metoda des intalnita, dar care nu este recomandata totusi de bijutieri este curatarea cu pasta de dinti. Se pune putina pasta de dinti pe o periuta foarte moale si se curata bijuteria. Totusi nu as recomanda folosirea pastei de dinti pe bijuteriile cu decoratiuni din pietre, cu filigran pentru ca aceasta intra usor in diferite goluri, insertii, care se curata dificil. Daca alegi aceasta varianta va trebui sa clatesti bine bijuteria, pentru ca nu vei dori ca insertiile cu cristale sa fie inconjurate de urme de pasta de dinti. Inainte de depozitare asigura-te ca bijuteria este bine uscata, pentru aceasta poti folosi uscatorul de par cu aer rece. NU folosi aceasta metoda pentru pietrele pretioase, pentru ca duritatea pasta de dinti poate fi abraziva pentru acestea.

  • Daca bijuteriile sunt mult prea innegrite si patate, atunci acestea pot fi curatate cu succes doar de un bijutier.

Totusi cea mai buna solutie este sa preintampini innegrirea, depozitand bijuteriile corect. Pastreaza-le in cutii bine inchise sau pungi sigilabile din plastic, pentru a nu le expune la aer.

Comentarii

S
Serena
25 apr. 2019
Mi-a placut articolul: interesant si bine structurat.