Diadema si tiara de mireasa

Nunta este unul dintre cele mai importante evenimente, iar intr-o zi ca aceasta mireasa vrea sa arate mai splendid ca niciodata. Acesta este si motivul pentru care viitoarele mirese „alearga innebunite” in cautarea unui stilist, make-up artist, manichiurist, etc pentru ca acesti specialisti o pot ajuta in crearea unei imagini de neuitat.

Rochia de mireasa eleganta, machiajul, accesoriile alese cu grija vor evidentia frumusetea naturala, dar, cu toate acestea, cireasa de pe tort va fi intotdeauna reprezentata de coafura de nunta. Miresele au in prezent o multitudine de optiuni pentru aranjarea parului de nunta – sa-l lase desfacut, sa-l rasuceasca in bucle, sa-l stranga intr-o coafura stilata, sa-si completeze parul cu voal sau cu o palarie. Nu voi exclude optiunile de mai sus, dar te voi ajuta sa afli mai multe despre diademe si tiare.

Dar ce este diadema si tiara?

Istoricii considera ca singurele diferente dintre o diadema si o tiara constau in originea acestora. Astfel diadema deriva din grecescul „diadeo” ce se traduce prin „a lega” sau „a fixa”. Termenul se referea initial la o panglica brodata din matase alba, care se lega intr-un nod la ceafa, iar capetele cadeau deseori peste umeri. Aceasta bentita decora in antichitate capul regelui pentru a-i evidentia autoritatea, dar panglici similare se foloseau si pentru a-i felicita pe sportivii victoriosi la jocurile olimpice din antichitate. Ulterior aceasta a fost inlocuita de o fasie metalica, devenind astfel precursoarea coroanei regale.

Cuvantul „coroana” deriva din latinescul „corona” si grecescul „korone” si insemna „coronita” de lauri sau alte frunze, care era folosita ca recompensa pentru victoriile sportive, in special. Spre deosebire de tiara si diadema, coroana si-a continuat existenta din antichitate pana in prezent, reprezentand o emblema a monarhiei, purtata de capetele incoronate, masculine si feminine.

Cuvantul „tiara” este de origine persana si era folosit pentru ornamentul de cap a regilor persani.

De aceea, cuvantul "tiara" este adeseori folosit in mod interschimbabil cu cuvantul "diadema".  In diferite limbi tiara este tradusa printr-un cuvant similar cu diadema. Ambele cuvinte semnifica ornamente purtate initial de conducatorii din antichitate, apoi si de sotiile acestora, si reprezentau in primul rand un atribut al puterii si al statutului.

Abia in secolul 18, neoclasicismul reinvie obiceiul de a purta tiare si diademe, dar de data aceasta ele devin un atribut pur feminin. Napoleon Bonaparte si sotia sa Josephina sunt „vinovatii” care au popularizat aceste accesorii de par, datorita pasiunii lor pentru noul stil Empire. In 1830 si imparatul Rusiei Nicolae I introduce regula de a purta diadema la curtea imperiala si astfel toata aristocratia s-a vazut nevoita sa comande la bijutieri asemenea accesorii.

Astfel acest ornament pentru cap devin cunoscut  sub o multitudine de creatii extravagante, cu design unic, realizate din metale nobile si decorate cu variate pietre pretioase, ce pur si simplu iti taie respiratia.

Se spune ca Regina Elizabeta a II-a are cea mai mare si valoroasa colectie de tiare din lume, multe dintre acestea fiind mostenirea familiei regale britanice. Ea le poarta adesea la evenimente de stat, dar le-am vazut si cu ocazia nuntilor, infrumusetandu-le pe Lady Diana, Kate Middleton, Megan Markle si Princess Eugenie.

Si totusi de ce folosim si tiara si diadema?

Daca din punct de vedere al originilor istorice nu este gresit sa folosim atat cuvantul tiara, cat si diadema pentru a denumi acelasi accesoriu de par; totusi exista o categorie de persoane care nu este intocmai de acord. Stilistii si designerii au gasit deosebiri intre acestea 🙂!

Acestia considera ca tiara si diadema de mireasa se diferentiaza prin forma si stil de executie. Tin totusi sa evidentiez ca opiniile privind aceste deosebiri nu sunt nici ele unitare si sunt deseori contradictorii. Iata un rezumat al acestora.

Diadema ar fi o decoratiune cu un design mai complex, incrustata cu multe pietre, de aceea este mai grea decat tiara. De cele mai multe ori aceasta este in forma de coroana, dar poate avea si forma unui semicerc sau parti din cerc.

Diadema are o forma ascutita in fata si se ingusteaza spre margini. Tiara, in schimb, are aproape aceeasi latime pe toata lungimea.

O alta deosebire ar fi ca tiara are forma unui cerc luxos, ea nu sustine parul, ci doar il infrumuseteaza si se poarta vertical pe cap, nu oblic asa cum se poarta o diadema.

Dar cel mai important este ca indiferent de termenul folosit miresele aleg tiarele si diademele pentru a se simti deosebite.

Cum alegem diadema sau tiara?

Pentru inceput trebuie sa tineti cont de stilul coafurii. Nu incercati sa accesorizati diadema sau tiara cu un ornament cu flori, pentru ca ceva va fi cu siguranta de prisos. Fiti atente sa le combinati cu rochia de mireasa si alte bijuterii.

Aceasta bijuterie poate fi purtata la orice lungime de par. Parul scurt poate fi aranjat in stil simplu, minimalist sau cu bucle usoare.

Daca aveti parul lung, puteti purta diadema pe parul desfacut, coafat drept sau in bucle. In acest caz evitati voalul scurt si optati pentru unul lung sau renuntati la el.

Parul de lungime medie, poate fi adunat intr-o coafura inalta, completata cu o tiara.

Evitati sa adaugati prea multe accesorii de par, deoarece alaturi de diadema sau tiara acestea nu vor iesi in evidenta si vor crea un aspect incarcat.

Pe vremuri tiarele si diademele erau apanajul doamnelor si domnisoarelor din familiile regale sau din inalta societate. Se credea ca tiarele si diademele au un efect benefic asupra manierelor si creeaza o dispozitie aristocratica speciala. Poate de aceea ne place sa purtam acest accesoriu pentru par la anumite evenimente – nunta, zi de nastere, bal de absolvire sau baluri tematice. Alese cu grija ele vor atrage toate privirile. Aceste ornamente au devenit in timp accesibile, iar daca sunt create din materiale de calitate nu ruginesc si nu isi schimba culoarea in timp. Accesoriile de par de lux sunt realizate din ajiaje speciale pentru bijuterii, placate cu aur, argint sau platina si sunt incrustate cu cristale Swarovski sau cubic zirconia.

Comentarii

Articole similare